Ε΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας «100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923): Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και προοπτικές» (21-22/10/2023)

 Ε΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

«100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923): Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και προοπτικές»

Καλαμάτα, 21-22 Οκτωβρίου 2023

Το Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των συνεργειών και της καλής διεπιστημονικής συνεργασίας, συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στο Ε΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο με θέμα: «100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης: Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και προοπτικές».

Την οργάνωση του υπόψη Συνεδρίου ανέλαβε το  Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην έδρα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στην Καλαμάτα, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023. Το Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, συμμετείχε στο υπόψη Συνέδριο ως συνδιοργανωτής, μαζί με τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου περιελάμβαναν άξονες σχετικούς με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η Καθηγήτρια Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης - Αστικής Ανασυγκρότησης Δρ. Ρόϊδω Μητούλα συμμετείτε με κεντρική ομιλία με θέμα “Οι επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Συνθήκης της Λωζάννης στη διαμόρφωση σύγχρονων πόλεων. Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης στην Αττική”

Το υπόψη Συνέδριο είχε ως στόχο να διερευνήσει, ύστερα από 100 χρόνια, τις επιπτώσεις που είχε η ιστορική Συνθήκη της Λωζάννης (σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, πολεοδομικό κ.ά. επίπεδο)  στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

 Η αξία του παρόντος Συνεδρίου έγκειται στο γεγονός ότι διερευνά με επιστημονικό τρόπο τις επιπτώσεις και τις προεκτάσεις που είχε μία τόσο σημαντική ιστορική Συνθήκη στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία, μετακινήθηκε τόσο μεγάλος αριθμός πληθυσμού από έναν τόπο σε έναν άλλον.

Ρόϊδω Μητούλα

Καθηγήτρια Τοπικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης - Αστικής Ανασυγκρότησης

Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

© 2021 ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ -Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. All Rights Reserved.
Photos by Freepik