• Photo by Alfons Morales on Unsplash
    Π.Μ.Σ.
    Εκπαίδευση και Πολιτισμός

Ειδίκευση: Διοίκηση και Διαχείριση Εκπαιδευτικών Μονάδων

 

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των λειτουργικών προβλημάτων στις εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας οφείλονται στο υποτυπώδες επιστημονικό επίπεδο, το οποίο χαρακτηρίζει τη διοίκηση της εκπαίδευσης. Η σχετική βιβλιογραφία δείχνει ότι η διοίκηση σε επίπεδο εκπαιδευτικών οργανισμών ασκείται, τις περισσότερες φορές, σε επίπεδο εμπειρίας. Ένας διευθυντής σχολικής μονάδας, για παράδειγμα, αναλαμβάνει διοικητικά καθήκοντα χωρίς προηγούμενη κατάρτιση.

Από τις έρευνες διεθνών οργανισμών (π.χ. του ΟΟΣΑ, της ΟΥΝΕΣΚΟ, κ.ά.) προκύπτει η διαπίστωση ότι η σχολική ηγεσία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αποτελεσματικότητας των σχολικών μονάδων και, γενικότερα, της εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό η παροχή ειδικής εκπαίδευση σε ζητήματα διοίκησης και διαχείρισης σχολικών οργανισμών σε όσους αναλαμβάνουν θέσεις εκπαιδευτικών στελεχών έχει γίνει υποχρεωτική σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει  στη χώρα μας, αν εξαιρεθεί η σύντομη ανεπαρκής επιμόρφωση που γίνεται μερικές φορές για νέα εκπαιδευτικά στελέχη. H λειτουργία της συγκεκριμένης ειδίκευσης έρχεται να καλύψει μερικώς το κενό αυτό. Το ίδιο ισχύει και για την έρευνα στον τομέα αυτόν.

Επιπρόσθετα, η σε βάθος κατανόηση από τους εκπαιδευτικούς των αρχών της διοικητικής επιστήμης, αλλά και της οικονομικής αξίας της εκπαίδευσης, έτσι ώστε να υπάρξει εκσυγχρονισμός στον διοικητικό μηχανισμό των εκπαιδευτικών οργανισμών και βελτίωση της λειτουργίας αυτών μέσω της «ικανής διοίκησης», αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της συγκεκριμένης ειδίκευσης θα έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν και ενισχύσουν τις γνώσεις και τις επαγγελματικές δεξιότητές τους αντίστοιχα ώστε να καταστούν ικανοί να αντιμετωπίζουν τα ποικίλα προβλήματα που αφορούν στη διοίκηση ενός οργανισμού και κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού του, από το οποίο εξαρτάται η επιτυχία όχι μόνο των σχολικών μονάδων αλλά και των οργανισμών σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο. Τέλος, η εμβάθυνση σε θέματα που αφορούν στις διαστάσεις της Διοικητικής Επιστήμης θα συμβάλει στη διαμόρφωση των μεταπτυχιακών φοιτητών σε συνειδητοποιημένα στελέχη, ικανά να ανταπεξέλθουν με επιτυχία δυσκολίες και προβλήματα που ανακύπτουν στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης που αφορούν στην επίτευξη οργανωσιακών και λοιπών εκπαιδευτικών στόχων. Εξάλλου, ο βασικός στόχος της Διοικητικής Επιστήμης είναι η διασφάλιση της ομαλής εφαρμογής των διοικητικών αρχών, η οποία, ειδικά στον χώρο της εκπαίδευσης, αποτελεί βασική προτεραιότητα, αφού οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί είναι υπόλογοι απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

 

Πρόγραμμα Σπουδών  - Περιγράμματα Μαθημάτων

© 2021 ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ -Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. All Rights Reserved.
Photos by Freepik