• Photo by Alfons Morales on Unsplash
    Π.Μ.Σ.
    Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ειδίκευση: Διαχείριση Περιβάλλοντος

Οι φοιτητές της ειδίκευσης αυτής αποκτούν εξειδικευμένη γνώση στο γνωστικό πεδίο της βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικότερα στον τομέα της διαχείρισης περιβάλλοντος. Εκπαιδεύονται στο να επιδεικνύουν κριτική κατανόηση των αρχών, θεωριών, μεθοδολογιών και πρακτικών της βιώσιμης ανάπτυξης όπως αυτή συνδέεται με τους επιστημονικούς κλάδους που άπτονται του ενδιαφέροντος της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης απορριμμάτων και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Εφαρμόζουν με πρωτοτυπία τις αποκτηθείσες γνώσεις στην έρευνα, την ανάλυση και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε σύνθετα, διεπιστημονικά και πρωτοποριακά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση περιβάλλοντος. Εφαρμόζουν με επαγγελματισμό τις εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες που απέκτησαν και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά νέα, διεπιστημονικά ή απρόβλεπτα ζητήματα.

Στόχος της ειδίκευσης αυτής είναι η αξιολόγηση της εγγενούς αξίας του φυσικού περιβάλλοντος ως συστατικού παράγοντα της βιώσιμης ανάπτυξης, η κατανόηση της άρρηκτης σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες, τους φυσικούς πόρους και τα απόβλητα και η εμπέδωση των θετικών επιπτώσεων που έχουν τα διαχειριστικά μέτρα και προγράμματα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι απόφοιτοι της ειδίκευσης αυτής έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν επαγγελματικά τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα σε Τοπικές Αναπτυξιακές Εταιρίες, στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Συνήγορο του Πολίτη, σε Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, στη ΔΕΗ, στα ΕΛΠΕ, στο ΠΕΡΠΑ, σε βιομηχανίες και μελετητικά γραφεία κ.α. 

Σύμφωνα με την απόφαση Κ/124/9-1-2014 Συνεδρίασης της Κ.Δ. του Ο.Ε.Ε. οι απόφοιτοι του ΠΜΣ «Βιώσιμη Ανάπτυξη» αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα ασκήσεως του επαγγέλματος του Οικονομολόγου και του Φοροτέχνη – Λογιστή, ισότιμα με τα σχετικά Προπτυχιακά Προγράμματα των Οικονομικών Σχολών της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

© 2021 ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ -Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. All Rights Reserved.
Photos by Freepik